سیاتیک در لغت به معنای درد در ناحیه پشت پا میباشد. اگر الگوی اعصاب سیاتیکی را دیده باشید(در بخش بعد به تصویر کشیدهایم)، این اعصاب از پشت کمر تا پاها کشیده شدهاند. دردهای سیاتیکی نیز در اثر به دامانداختن اعصاب سیاتیک در ناحیه کمر رخ میدهند. درد سیاتیک در انتهای این اعصاب شکل میگیرد و خود را به شکل کمردرد و فتق در ناحیه ستون فقرات نشان میدهند.
دردهای سیاتیکی میتواند بسار تحریککننده اعصاب قسمت و ناتوانکننده باشند. دردی که از پاها شروع و تا نواحی میانی کمر کشیده میشود. این درد معمولا در یک طرف کمر بشدت حس میشود و انگار فرد از یک طرف درحال شکستن است. از جمله اثرات درد سیاتیکی، ضعف، بیحسی، حالت سوزنی شدن ستون فقرات و همچنین مشکل فراوان در هنگام راهرفتن میباشد.
به طور معمول سیاتیک، با خم شدن، بلند کردن اجسام، عطسه و سرفه بدتر میشود. سیاتیک یک مشکل رایج برای کارگران و کارمندان کم تحرک اداری است و خصوصاً در دوران بارداری شیوع دارد.
درد سیاتیک واقعا ناراحتکننده و دردناک است اما بسیار کم دیدهشده که پس از درمان، مدت زیادی همراه فرد بماند. بیشتر این دردها به دلیل التهاب و فشار روی اعصاب به وجود آمده که پس از درمان و بهبود به طور کامل از بین میرود. در این مقاله به طورکامل به مبحث درمان دردهای سیاتیکی میپردازیم و سعی داریم تا اطلاعات کافی در این مورد را با شما به اشتراک قرار دهیم.
همانطور که در قسمت فوق بیان شد اعصاب سیاتیک، بزرگترین رشته عصب در بدن است. این اعصاب از ابتدای ستون فقرات شروع و تا امتداد ران و زانوها ادامه دارد. درد سیاتیک معمولا به دلیل فشردهشدن اعصاب درهنگام خروج از ستون فقرات ایجاد میشوند. البته گاهی نیز به دلیل آسیب وارد شده به اعصاب سیاتیک، این اعصاب به شدت تحریک شده و شروع به ایجاد درد میکند.
در برخی از جوانان و بزرگسالان، بدحالت گرفتن ستون فقرات و فشار به دیسک، این درد را به وجود میآورد. در افراد مسن هم، تغییر در شکل ستون فقرات به دلیل شرایطی مانند آرتروز، ممکن است باعث تحریک و ایجاد درد شود. فشار بر روی اعصاب سیاتیک میتواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله؛
برخی از نشانه ها وجود دارد که فرد میتواند احتمال دهد که درد کمر، مربوط به سیاتیک است. از جمله؛
اما برای تشخیص دقیقتر و درست باید حتما به فیزیوتراپ مراجعه کرد تا به طور دقیق، دلیل کمردرد مشخص شود. در صورت تشخیص نادرست ممکن است ناحیهای دیگر از بدن دچار آسیب شود و به قولی اومدیم ابروشو درست کنیم زدیم چِشمِش رو کور کردیم.
گاهی پیش میآید که برخی از علائم درد سیاتیک به شدت تشدید پیدا میکند و برای درمان آن باید فورا به پزشک مراجعه کرد. این دردها باید توسط جراحی بهبود پیدا کند.
این دو موارد از جمله مواردی است که بیمار پس از مواجه باید فورا به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کند.
از آنجا که دردهای سیاتیکی از فشار برروی مهرهها به وجود میآید، اولین درمان، از بینبردن این فشارهاست. تجربه نشان داده است که درهنگام به وجوآمدن بیماری، لحظات بسیار سرنوشتساز هستند. پس از به وجود آمدن و تشخیص درد سیاتیک، فورا زیرنظر یک فیزیوتراپ ماهر قرار بگیرد. درصورت طولانی شدن و درمان ناقص، دردهای سیاتیکی را تشدید، و دوران نقاحت را طولانی میکند.
استراحت مطلق ۳ روزه در شروع درد توصیه میگردد. اما نباید دوره استراحت خیلی طولانی شود زیرا استراحت مانع از ریکاوری و برگشت سریع بیمار به زندگی روزمره میگردد. به هرحال افراد مبتلا به سیاتیک باید برای یک دوره طولانی از انجام فعالیتهای شدید و سنگین و یا طولانی مدت خودداری کنند و فقط فعالیتهای سبک را انجام دهند.
در ابتدا از شما میخواهیم که بدون مشاوره و نظر پزشک فیزیوتراپ، از انجام هرگونه ورزش و تحرک اضافه بپرهیزید. حتی حرفهایترین ورزشکاران هم زیر نظر یک پزشک به انجام حرکات ورزشی میپردازند.
هنگامی که می توانید این تمرین را ۱۰ بار با درد قابل تحمل انجام دهید، می توانید حرکت بازو را به کشش پا اضافه کنید:
برای دیدن حرکات تمرینی بیشتر، به همراه نحوه صحیح انجام دادن هرفعالیت، لطفا فیلترشکن خود را روشن نمایید، صفحه را دوباره بارگذاری کرده و فیلم زیر را مشاهده نمایید.
طول درمان دردهای سیاتیکی باتوجه به شرایط فرد متفاوت است. حداقل زمانی که برای درمان سیاتیک درنظر میگیرند، ۱۲هفته است.
داروهای استامینوفن، بروفن و ناپروکسن که جزء داروهای ضدالتهاب هستند، بسیار میتوانند به درمان سیاتیک کمک کند. گرفتگی ماهچهها در درد سیاتیک هم امری معمول است و مصرف داروهای شل کننده عضلات مانند باکلفن میتواند مفید واقع گردد. گاهی باتجویز پزشک لازم است برای بهبود و کاهش درد از داروهای قویتر مانند مورفین استفاده شود.
مصرف داروهای ضدافسردگی و ضد تشنج در دوزهای پایین نیز برای استفاده منعی ندارد. در هنگام درمان دردهای سیاتیکی آمپول متاکاربامول ممکن است کمی کمککننده باشد ولی قرص آن اثر چندانی در سیاتیک ندارد.
خانمهای باردار به دلیل فشار زیاد رحم به کمر و دیسک در معرض مبتلا شدن به درد سیاتیک هستند.
همچنین افرادی که مدام در حال راهرفتن و یا نشستن دراز مدت هستند،.در معرض خطر سیاتیک میباشند.
افرادی که بین سنین ۴۰ تا ۵۰ هستند، استعداد زیادی در برابر مبتلا شدن به دردهای سیاتیکی دارند.
معمولا دردهای سیاتیکی، جزء دردهای ماندگار نیستند. این دردها معمولا با سوزنسوزن شدن کمر شروع میشود و پس از درمان مناسب، بازهم تاکید میکنم درمان صحیح و مناسب، حداکثر ۸ تا ۱۲ هفته همراه فرد است. پس از این مدت درد به طور کامل از بین میرود.
پزشکان متخصص در این زمان، بیمار را زیر نظر دارند، در صورت عدم بهبود از روشهای دیگر همانند جراحی استفاده میکنند.