زانو بزرگترین مفصل بدن انسان است و ران را به ساق پا پیوند میدهد. طرح ساختمانی زانو تا حدی ناپایدار است. با این وجود زانو باید کل وزن بدن را هنگام ایستادن تحمل کند، و هنگام راه رفتن یا دویدن حتی وزن بیشتری به آن تحمیل میشود؛ بنابراین مشکلات زانو از جمله بیماریهای بسیار شایع در همه سنین است. تا زمانی که دچار درد زانو نشوید نمیدانید که چقدر زانو با اهمیت و با ارزش است و در برخی از افراد این درد آنقدر شدید خواهد شد که فرد نمیتواند به طور صحیح راه برود و به انجام فعالیتهای روزمره خود بپردازد. انجام فیزیوتراپی برای درد زانوها میتواند به شما کمک بسیاری کند و میتوانید با انجام چند تمرین ساده درد را کنترل کرده یا حتی به میزان زیادی آن را کاهش دهید.
مینیسک، لایه های نازک غضروفی هستند که مابین استخوان های تیبیا و فمور قرار گرفته اند. مینیسک شبیه به یک هلال یا دیسک است، این بافت همبند بیشتر فشارهایی که به اندام های پایینی وارد می شود را جذب می کند اما هنگامی که فشار بیش از حد به زانو وارد شود، مینیسک پاره می شود. مینیسک همچنین با جلوگیری از حرکات غیرطبیعی که ممکن است باعث آسیب دیدگی شوند، موقعیت زانو را تثبیت می کند. پاره شدن مینیسک ممکن است روی عملکرد طبیعی زانو تاثیر بگذارد.
تاندونیت کشکک زانو ناشی از وارد آمدن مکرر فشار بر زانو است که بیشتر مواقع به خاطر استفاده بیش از حد از زانو در ورزش اتفاق میافتد. فشار مداوم و مکرر روی زانو ، باعث ایجاد پارگیهای کوچکی در تاندون میشود که با گذشت زمان ، تاندون را ملتهب و ضعیف میکند.
به موازات پیر شدن و با افزایش سن، غضروف ها هم دچار فرسودگی و پیری می شوند. غضروف های زانو هم که بین ران و ساق پا قرار گرفته اند از این قاعده مستثنی نیستند و دچار فرسودگی می شوند که به آن آرتروز زانو گفته می شود. ساییدگی مفصل زانو یکی از رایج ترین بیماریهای رایج زانو و از شایع ترین اشکال آرتروز است. از ویژگی های اصلی آرتروز زانو از بین رفتن پیشرونده غضروف مفصلی است. غضروف مفصلی ماده ای ژلاتینی می باشد که بین دو استخوان وجود دارد. آرتروز و ساییدگی زانو معمولاً از سن بالای ۵۰ سال بارز می شود. اما بعضی از شرایط مانند:
شرایط را برای ابتلا به آرتروز زانو مستعدتر می کند.
یک نوع ورم مفاصل میباشد که به دلیل ته نشین شدن کریستال پیرو فسفات کلسیم درون و اطراف مفاصل به وجود میآید. این نوع ورم مفاصل در افراد مسن و کسانی که در بیمارستان بستری میباشند شایعتر است. همچنین این بیماری در اثر کم آبی بدن (دهیدراته شدن) به وجود میآید. بهترین راهکار برای این بیماران، استراحت کردن و نوشیدن آب کافی است که بدن دچار کمبود آب نگردد.
مفاصل ما وزن بدن را تحمل می کنند. هر چه وزن بدن بیشتر باشد، عملکرد صحیح مفاصل دشوار تر می شود. تغییرات جزئی در وزن بدن می تواند تاثیر فراوانی بر درد های مفصلی از جمله زانو درد داشته باشد. همچنین چربی اضافه وزن می تواند موجب ترشح هورمونی به نام لپتین شود که برخی دانشمندان معتقدند این هورمون نقش مهمی در بروز آرتروز دارد. علاوه بر این چربی بدن می تواند ماده ای آزاد کند که موجب التهاب بدن شود. هر دوی این عوامل که با نام فاکتور نکروز دهنده ی تومور آلفا و اینترلوکین ۱ شناخته می شوند، نقش مهمی در آسیب غضروفی شایع در آرتروز دارند.
پزشک یا فیزیوتراپیست شما میتواند به شما بگوید که انجام چه تمریناتی برای شما مفید است. با تمرینات سبک شروع کنید. قوی کردن عضلات یک پروسه زمان بر است. همانطور که شما به تدریج قویتر میشوید، میتوانید تعداد تکرارهای تمرین خود را افزایش دهید یا به تدریج به تمرین خود کار با وزنه را اضافه کنید. درد را نادیده نگیرید. در نظر داشته باشید که در حین انجام تمرینات شما نباید درد شدیدی داشته باشید. البته ممکن است کمی احساس ناراحتی کنید چرا که در حال به چالش کشیدن عضلات خود هستید، اما قرار بر این نیست که موجب دردناک شدن آنها شوید. در صورتی که هر یک از تمرینات موجب بروز درد شد، انجام آن را متوقف کنید.
از انجام دادن بیش از حد تمرینات اجتناب کنید. شما نباید بعد از اتمام جلسهی تمرینی خود، احساس درد شدید داشته باشید. البته این مسئله عادی است که شما بعد از تمرین در عضلات کمی احساس گرفتگی و درد خفیف داشته باشید، اما در صورتی که درد شما به حدی شدید است که حتی حرکت کردن را برای شما مشکل کرده است، این موضوع بدین معناست که شما در انجام تمرینات زیادهروی کردهاید. بهترین درمان برای درد عضلات شما در این حالت، استراحت کردن است.
ورزش کردن هرگز نباید موجب ایجاد درد یا افزایش درد شود. کوفتگی عضلات پس از انجام تمرینهای سخت طبیعی است، ولی در صورت زانو درد شدید، تیر کشیدن یا درد ناگهانی در عضلات یا مفاصل، باید انجام تمرینات را متوقف کنید و با پزشکتان مشورت کنید.
ورزش در آب یا راه رفتن در ناحیه کم عمق استخر برای تقویت عضلات و انعطاف پذیری زانو بسیار مفید میباشد. به خاطر این که بدن انسان در آب شناور است، این شرایط باعث کاهش فشار وارد شده به زانو میشود و حرکت را برای شما کمی آسانتر میکند. شما میتوانید درباره برنامههای خاص آب درمانی برای زانو از پزشک متخصص یا فیزیوتراپیست سوال کنید.
در صورت نیاز به ارتباط با کیلینیک فیزیوتراپی:
کلینیک فیزیوتراپی پارسا در خیابان باهنر واقع شده است و توسط خانم پروانه مالرمضانی و کادر مجرب ایشان اداره میشود.
این کلینیک آرامش و صبر را الگوی خود قرار داده و سعی کرده رضایت بیماران را در اولویت خود قرار دهد. هم چنین ایشان
سابقه ۲۵ سال فعالیت مستقیم در آکادمی تخصصی اختر که زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی است را نیز داراست.
امکاناتی که این کلینیک در اختیار بیماران خود قرار میدهد شامل مواردی از قبیل؛ لیزر درمانی، التراسوند درمانی، شاک ویو تراپی، تکاردرمانی،
گرما درمانی، ماساژ درمانی، الکترو درمانی، دیاترمی تراپی، مگنت درمانی، پرتو درمانی.
این مرکز همچنی در درمان بیماری های زیل هم بسیار میتواند به شما کمک کند؛ تنیس البو، گلف البو، درمان انواع بی اختیاری، بهبود اثرات
سکته مغزی، دیسک کمر و گردن، فیزیوتراپی انگشتان پا و دست
[contact-form-7 id=”4267″ title=”مشاوره فیزیوتراپی”]
نظر (10)
mosi
۲۰ دی ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۹وقتتون بخیر
شما آب درمانی برای درمان زانو هم انجام میدید ؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ممنون میشم کمکم کنید
پروانه رمضانی
۲۲ دی ۱۳۹۹ - ۲۱:۱۷سلام خیر ولی جهت درمان زانو روش های نوین داریم
پروانه رمضانی
۲۲ دی ۱۳۹۹ - ۱۴:۱۴سلام خیر عزیزم
ناصر حمیدی پور
۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۲۱درود
من اضافه وزن شدیدی داشتم
در عرض ۳ماه ۲۵ کیلوگرم کاهش وزن داشتم
الان بعد این زمان زانو درد گرفتم
این مربوط به آرتروز زانو میشه یا سلول های زانوم آسیب دیدن
ali zafar
۲۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۳:۵۱وقتتون بخیر
زانوی بنده تو فوتبال دچار پیچ خوردگی شدش
من چندماهه عمل کردم
ولی وقتی میدوم یه درد کمی دارم
حتما باید فیزیوتراپی انجام بدم ؟
یا به روش های سنتی میشه درمانش کنم
میترسم دردش بام بمونه
ناصر فیصل
۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۲:۱۲دوست عزیز وقت بخیر
من این مشکل برام پیش اومده بود از مگنت درمانی و التراسوند استفاده کردم
خداروشکر راضیم
حالا نمیدونم مشکل شما چقدر به مشکل زانوی بنده شبیهه
حسین
۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۳:۵۷درود برشما
بنده یه سه هفتس تقریبا که موقع راه رفتن یهو پشت زانوم درد شدیدی حس میکنم
این مورد با ورزش رفع میشه یا نیاز به روش های فیزیوتراپی داره
ممنون میشم کمکم کنید
مونا عطایی
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۴۰سلام
منم چنین دردی رو تجربه کرده بودم ولی از روش آب درمانی استفاده کردم و خداروشکر به فیزیوتراپی نرسید مشکلم
به شماهم پیشنهاد میکنم البته این موردتون رو بادکتر حتما درمیون بزارید
دارا مظاهری
۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ - ۰۱:۴۲سلام
وقتتون بخیر خانم دکتر
من بچه که بودم کشکک زانوم در رفتش
هنوزم که هنوزه بعد ۲۰سال یکم تو دویدن اذیت میکنه
میخواستم بپرسم این درد با فیزیوتراپی درمان میشه؟
نام آور
۰۷ خرداد ۱۴۰۰ - ۰۳:۴۶سلام و درود
ببخشید یه سوالی داشتم
بنده بعد از نشستن برای صرف غدا مشکلی ندارم
اما وقتی میخوام از جام بلند بشم
یهو درد شدید تو ناحیه پشت زانوم حس میکنم
چی کار کنم ین درد لعنتی از بین بره؟